Categoriearchief: Nieuwspagina

Volgende stap naar realistische, betaalbare en duurzame verwarming

Hoe gaan de dorpen en wijken van de gemeente Tynaarlo energiezuinig worden en waar mogelijk van het aardgas af? Wanneer? In welke volgorde? En wat zijn mogelijke vervangers voor aardgas? Hoe kunnen we inwoners helpen bij deze zogeheten ‘energietransitie’? Dat zijn centrale vragen die de gemeente dit jaar gaat beantwoorden in de zogeheten Transitievisie Warmte (of ‘Warmtevisie’).

In de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte is 16 februari een stap verder gezet met een eerste bijeenkomst van diverse organisaties die bij de transitie een belangrijke rol spelen of kunnen gaan spelen.

  • Werksessie inwoners en bedrijven

De eerste, digitale informatiebijeenkomst over de Transitievisie Warmte voor inwoners en bedrijven is donderdag 25 maart om 19.30 uur. Naast uitleg over de Transitievisie Warmte kunnen aanwezigen reageren op de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan en de analyses die al zijn gemaakt. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan zich aanmelden via duurzaam@tynaarlo.nl.

Wethouder duurzaamheid Oetra Gopal vindt goed overleg met de inwoners van cruciaal belang: “Het gaat vaak over investeringen die inwoners zelf moeten doen. Bijvoorbeeld je huis isoleren of een warmtepomp aanschaffen. Daarom willen we dit samen doen. Want iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Samen zoeken we naar oplossingen die realistisch én betaalbaar zijn.”

  • 2030

De Transitievisie Warmte richt zich in eerste instantie op de periode tot en met 2030. Ze beschrijft wanneer welke woningen en gebouwen per buurt of dorp (wat de gemeente betreft) energiezuinig worden gemaakt, of ze van het aardgas af kunnen en wat de (maatschappelijke) kosten daarvan zijn.

  • Nu al aan de slag

De duurzaamste energie is de energie die je bespaart. Daarom is beginnen met isoleren van je woning altijd een goed idee. Wie daarvoor een gratis advies wil hebben, kan een afspraak maken voor een bezoek van een energiecoach via samendoen@ecdrentseaa.nl.

Op dit moment zijn tien vrijwillige inwoners uit de gemeente Tynaarlo opgeleid tot energiecoach. Meer informatie over energie besparen en verduurzamen is te vinden op www.drentsenergieloket.nl.

  • Partners

Partners van de gemeente in de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte zijn onder andere Netbeheerder Enexis, de woningcorporaties Woonborg en Stichting Eelder Woningbouw en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Buro Loo uit Apeldoorn begeleidt de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte.

Nieuwe inzameldagen afval!

Te lezen op de website van de gemeente:

Sinds maandag 14 december staat de afvalkalender 2021 online.

LET OP: Er zijn wijzigingen in de routes gebracht, kijk daarom goed op de digitale kalender om te zien of er op uw adres wat veranderd is.

U vindt uw persoonlijke afvalkalender op https://www.mijnafvalwijzer.nl/ en in de Afvalwijzer app.

Mijnafvalwijzer.nl.
Op de https://www.mijnafvalwijzer.nl/ kunt u uw persoonlijke afvalkalender inzien en downloaden. U kunt inloggen met uw postcode en huisnummer.

Kerngerichte bijeenkomsten omgevingsvisie worden weer opgestart

De kerngerichte bijeenkomsten voor de omgevingsvisie worden weer opgestart. De bijeenkomsten zouden in maart en april worden gehouden, maar werden vanwege het coronavirus afgelast. Maandag 31 augustus wordt op het gemeentehuis in Vries weer afgetrapt met een bijeenkomst voor inwoners van Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve.

Omgevingsvisie

Doel van de bijeenkomsten is om alle inwoners de kans te geven om mee te praten over de omgevingsvisie. Hierin beschrijft de gemeente hoe zij aankijkt tegen allerlei onderwerpen die te maken hebben met de leef- en woonomgeving in de gemeente. De omgevingsvisie gaat een grote rol spelen in het toekomstig beleid van de gemeente. Daarom is het belangrijk dat de visie goed bij Tynaarlo en haar inwoners past.

Planning

Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers aan een gesprekstafel hun opvattingen en ideeën delen. De eerste bijeenkomsten in de kleine dorpen vonden begin maart plaats voor inwoners van Bunne, Winde, Bunnerveen, Donderen en Zeijen. Ook zijn in februari drie grote inloopbijeenkomsten georganiseerd in Vries, Zuidlaren en Eelde – Paterswolde.

Op maandag 31 augustus worden de bijeenkomsten voor inwoners uit de kleine dorpen hervat. De bijeenkomsten starten om 19.30 en inloop is mogelijk vanaf 19.15 uur.

  • Maandag 31 augustus                   Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve
  • Maandag 14 september               Tynaarlo
  • Donderdag 17 september           Taarlo, Oudemolen en Zeegse
  • Maandag 21 september              Eelderwolde
  • Donderdag 24 september           Yde en De Punt

Aanmelden is noodzakelijk

Alle bijeenkomsten vinden plaats in de raadszaal op het gemeentehuis in Vries. In de raadszaal kan de onderlinge afstand goed gewaarborgd worden. Er zit wel een maximum aan het aantal mensen dat kan deelnemen. Aanmelden is daarom noodzakelijk en kan via https://tynaarlo.ikpraatmee.nl/bijeenkomsten of door een mail te sturen naar typisch@tynaarlo.nl.

Paasboodschap burgemeester Thijsen

Bevrijdingsmarathons uitgesteld

De bevrijdingsmarathons, wandeltochten die in verschillende dorpen in onze gemeente georganiseerd waren, worden in verband met het corono-virus uitgesteld tot na de zomervakantie.

Afgelastingen!

In verband met de maatregelen rondom het corona virus zijn vele activiteiten afgelast. Zo gaan de jaarvergaderingen van vereniging Dorpsbelangen en van de Historische Vereniging Tinaarlo (HVT) verplaatst naar een nog te bepalen datum later in het jaar.

Ook de compostactie van SVT zal worden uitgesteld naar een later tijdstip.

Vrienden van het dorp Tynaarlo

In 2017 is de stichting “vrienden van het dorp Tynaarlo” opgericht. Het bestuur heeft destijds besloten het uitdragen van dit initiatief niet breed uit te dragen naar het dorp. Als reden hiervoor was onder andere de organisatie van het feest Tynaarlo 1200. De realisatie van dit mooie dorpsfeest vraagt veel van ons dorp en dan vooral van de vrijwilligers die dit allemaal organiseren. Het bestuur vond een brede aankondiging op dat moment niet gepast. In de tussentijd is de stichting geformaliseerd en ondertussen zijn er wel een aantal mensen/gezinnen donateur geworden. Nu het feestjaar Tynaarlo 1200 is begonnen heeft het bestuur besloten om van dit moment gebruik te maken en de stichting meer bij u onder de aandacht te brengen. Ga hiervoor naar onze pagina op deze site.

Met vriendelijke groet,

Namens de stichting Erik Pronk

Bevrijdingsmarathon (wandeltochten)

In het kader van 75 jaar bevrijd organiseren de vier avondvierdaagse organisaties in de gemeente Tynaarlo wandeltochten met als thema de tweede wereld oorlog en de bevrijding. We beginnen zondag 22 maart vanuit Eelde, daarna zijn wij aan de beurt op 29 maart vanuit Café Centraal, daarna is het de beurt aan Zuidlaren op 5 april en we eindigen in Vries op 13 april, de dag waarop wij 75 jaar geleden bevrijd zijn.

Tijdens deze bevrijdingsmarathons kunnen de wandelaars kiezen uit 3 afstanden; ½ marathon (20km), ¼ marathon (10km) en ⅛ marathon (5km). Tijdens de afsluitende marathon vanaf het gemeentehuis in Vries is er ook nog een route van een hele marathon die door de hele gemeente Tynaarlo voert.

Tijdens het wandelen van deze routes is er van alles te beleven en te ontdekken dat betrekking heeft op wat er hier in de gemeente in de oorlog heeft plaats gevonden en over de bevrijding. Op die manier hopen wij voor jong en oud interessante wandelingen aan te bieden waarbij voor elke wandelaar er wel een passende afstand is.

Wat vinden inwoners Typisch Tynaarlo

De gemeente nodigt U uit voor bijeenkomsten om van gedachten te wisselen over de toekomst van de gemeente. Voor meer informatie zie

https://tynaarlo.ikpraatmee.nl

Praat mee over het landschap van de gemeente Tynaarlo

Moet de landbouw zich aanpassen aan de natuur of krijgt de landbouw alle ruimte? En hoe kunnen we de kwaliteit van natuur en landbouw in de gemeente Tynaarlo versterken? Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over het thema landschap. Dit is een van de thema’s die centraal staat bij het maken van plannen voor de toekomst van Tynaarlo. Meepraten kan via www.typischtynaarlo.nl.

De gemeente is bezig met het opstellen van een plan voor de toekomst van onze woon- en leefomgeving. Dit wordt een omgevingsvisie genoemd. Wat er in de omgevingsvisie komt te staan, wordt bepaald in samenspraak met inwoners en betrokkenen. Gedurende zes weken staat elke week een ander thema centraal, waarover de inwoners van de gemeente met elkaar in gesprek gaan. De verschillende thema’s zijn: duurzaamheid, wonen, economie, mobiliteit, samen leven en landschap.


Deze week draait het dus om het landschap van de gemeente Tynaarlo. Wat de gemeente bijvoorbeeld graag van u wil weten, is of u vindt dat de landbouw zich moet aanpassen aan de natuur of dat de landbouw in haar ontwikkeling alle ruimte moet krijgen? En mag dit ten koste gaan van een stukje biodiversiteit of ziet u landbouw juist als een middel om de natuur te kunnen versterken? Wilt u meepraten over dit onderwerp? Kijk voor deze en andere stellingen op www.typischtynaarlo.nl.