Drents Glasvezel Collectief (DGC)

Ontstaan en doel van het Drents Glasvezel Collectief (DGC).

Omdat de grote marktpartijen zoals KPN en Ziggo onvoldoende rendement zien in het aanleggen van snel internet in de kleinere dorpen en buurtschappen in de buitengebieden van Drenthe en dit dus niet gaan doen, hebben een aantal bewoners het initiatief in eigen handen genomen, om zelf een glasvezelnetwerk in hun gebied te realiseren.

In het begin waren er een heleboel kleine initiatieven verdeeld over heel Drenthe en in de loop van de tijd zijn meerdere van hun geclusterd tot grotere initiatieven.

Op deze wijze is ook de stichting DGC ontstaan.

DGC wordt gerund door allemaal enthousiaste vrijwilligers uit het hele gebied. Naast het DGC zijn er nog een aantal grotere initiatieven, zoals Glasvezel Noord, De Wolden, Sterk Midden Drenthe, Eco Oostermoer en nog een paar.

We hebben ondersteuning van de provincie Drenthe en van de gemeenten waarbinnen het gebied van DGC valt. VerbindDrenthe, een breedbandplatform in het leven geroepen door de provincie Drenthe, helpt de initiatieven met advies en brengt de initiatieven samen.

Om een glasvezelnet te realiseren, moeten er een heleboel stappen doorlopen worden en niet elk (groter) initiatief is op dit moment even ver in het traject. Bij het DGC zijn de inventarisatie, het netwerk ontwerp en de business case afgerond en we zijn nu aan het onderhandelen met marktpartijen en financiers over de financiering en aanleg van het netwerk. Nadien zullen we kijken welke providers hun diensten op het netwerk kunnen aanbieden. Wij willen minimaal 3 providers, zodat de mensen ook wat te kiezen hebben.

Lees verder op http://www.tynaarlo-dorp.nl/wp/?page_id=1634

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.