Henk Nijkeuter over sagen en legenden.


Op 26 november j.l. hield dhr. Henk Nijkeuter een boeiende lezing over sagen en legenden.

De zaal was goed gevuld met leden en belangstellenden, die geboeid naar de prachtige, soms wat wrede volksvertellingen luisterden. 

Het verschil tussen volksoverleveringen werd ons duidelijk.

Een volksverhaal is een bedacht, fictief verhaal; een legende is een verhaal over een heilige 

en een legende is waargebeurd, maar de historische kern is vaak onduidelijk.

Een voorbeeld van een legende is het verhaal van de beuze jaeger, waarin Sint Nicolaas voorkomt. Het is een prachtige legende, die ook in het nieuwe boek staat “Zul oes Sunterklaos wel kommen?”

geschreven door Henk Nijkeuter en Abel Darwinkel. Ook achter het schoen zetten en een netje met chocolademunten in de sinterklaastijd zitten prachtige verhalen.

Een heel bekende sage is die van Ellert en Brammert. Hiervan zijn nogal veel verschillende versies. 

De eerste keer duikt dit verhaal op in de “Annales Drenthe”en is geschreven door drs. Picardt. 

Heksen , witte wieven, spinwievies, de lebbestaok, de juffer van Dwingeloo, enz. zijn onderwerpen voor prachtige verhalen. Ze werden vroeger verteld bij het haardvuur of door de schepers (herders) doorverteld. Spannende verhalen, die soms wreed, soms ontroerend zijn. 

We hadden nog wel veel meer willen horen, maar aan alles komt een eind. Ook aan deze boeiende avond. Dhr. Nijkeuter werd hartelijk bedankt door de voorzitter en er werd hem nog een heerlijke banketletter aangeboden. Geheel in stijl van zijn nieuwste boek.