HVT agenda

Jaarprogramma 2018-2019.

27-09-2018 Hannie de Graaf gaat in Café Centraal vertellen waarom Vincent van Gogh naar Drenthe kwam, aanvang 20.00 uur.

06-11-2018 komen mevrouw A. IJsendoorn en de heren G.D.E. van Veldhuizrn en H. Hovingh vertellen over de gevonden voorwerpen in de woning aan de Hunebedstraat 26, de familie Hahn van de gelijknamige pianofabriek aan de Stationsstraat, de synagoge in Zuidlaren en het verzet in de Tweede Wereldoorlog, aanvang 20.00 uur in Café Centraal.

17-01-2019 vindt het Nieuwjaarstreffen met een quiz plaats in Café/restaurant Perron 3, aanvang 20.00 uur.

28-03-2019 is de jaarvergadering en komt Wim Ensing met zijn vaste partners een talkshow houden in Café Centraal vanaf 20.00 uur.

02-05-2019 William H.Wood en de luchtoorlog dicht bij het dorp Tynaarlo.

Tynaarlo.Op zondag 7 april 1944 starten ’s morgens ongeveer 600 Amerikaanse bommenwerpers vanaf vliegvelden in Engeland voor een bombardementsvlucht naar Berlijn. Ze worden begeleid door jachtvliegtuigen, onder andere van het type P-47 Thunderbolt. Om ongeveer 13.30 uur stort een Thunderbolt uit het dichte wolkendek boven Noord Drenthe en boort zich in een drassig weiland vlak bij het Westerdiep. De piloot heeft zich met een parachute weten te redden en landt heelhuids dicht bij het dorp Tynaarlo. Hij wordt vrijwel direct gevangen genomen en door Duitse militairen afgevoerd.

Deze gebeurtenis, 75 jaar geleden, is voor Willem van der Meij aanleiding geweest om alle gegevens over deze crash en de geschiedenis ervoor en erna uit te pluizen. Hij gaat die presenteren en vertelt er ook een stuk geschiedenis van de luchtoorlog bij.

Naast leden van de vereniging zijn ook belangstellenden tegen betaling van een kleine vergoeding van harte welkom. Locate Café Centraal, 20.00

18-5-2019 excursie naar het van Gogh museum in Nieuw Amsterdam en collectie Brands te Nieuw Dordrecht. Opgave bij Jannie van der Broek via telefoon 06-23991793.

8-06-2018 Presentatie boek Dorpsstraat Tynaarlo, 14:00-17:00, Café Centraal

Tynaarlo.Op zaterdagmiddag 8 juni zal door de Historische Vereniging Tinaarlo de presentatie van het boek de Dorpsstraat en haar bewoners plaatsvinden.

Een werkgroep bestaande uit  Henk Meijeringh, Jan Pieters, Albert Polling en onder leiding van Jacob Rossing, allen geboren en getogen in het volgend jaar 1200 jarige bestaande dorp Tynaarlo, zijn ruim vijf jaar bezig geweest om het gegevens te verzamelen en wetenswaardigheden hieromtrent vast te leggen in een boekwerk. Het boek geeft een weergave wat er in de loop der jaren wel allemaal veranderd is in de straat de Dorpsstraat. In vroegere jaren waren er tal van middenstanders die er hun brood verdienden zoals kruideniers, een molenaar,een groenteboer, een bakker, een klompenmaker en een paar jaar geleden de gestopte tweewielerspecialist enzovoorts. Er zijn nu weinig ondernemers meer over maar dat verschijnsel speelt op veel meer Drentse dorpen.

Het eerste exemplaar van de geschiedenis van de bewoners van de Dorpsstraat in woord en beeld zal worden overhandigd aan de wethouder van Cultuur, mevr. Oetra Gopal.  Naast leden zijn ook belangstellenden van harte welkom.

 

Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

Bijeenkomsten zijn (meestal) openbaar. Natuurlijk wordt het op prijs gesteld als U lid wordt in het geval de bijeenkomsten U aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.