Auteursarchief: Gert Messchendorp

Volgende stap naar realistische, betaalbare en duurzame verwarming

Hoe gaan de dorpen en wijken van de gemeente Tynaarlo energiezuinig worden en waar mogelijk van het aardgas af? Wanneer? In welke volgorde? En wat zijn mogelijke vervangers voor aardgas? Hoe kunnen we inwoners helpen bij deze zogeheten ‘energietransitie’? Dat zijn centrale vragen die de gemeente dit jaar gaat beantwoorden in de zogeheten Transitievisie Warmte (of ‘Warmtevisie’).

In de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte is 16 februari een stap verder gezet met een eerste bijeenkomst van diverse organisaties die bij de transitie een belangrijke rol spelen of kunnen gaan spelen.

  • Werksessie inwoners en bedrijven

De eerste, digitale informatiebijeenkomst over de Transitievisie Warmte voor inwoners en bedrijven is donderdag 25 maart om 19.30 uur. Naast uitleg over de Transitievisie Warmte kunnen aanwezigen reageren op de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan en de analyses die al zijn gemaakt. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan zich aanmelden via duurzaam@tynaarlo.nl.

Wethouder duurzaamheid Oetra Gopal vindt goed overleg met de inwoners van cruciaal belang: “Het gaat vaak over investeringen die inwoners zelf moeten doen. Bijvoorbeeld je huis isoleren of een warmtepomp aanschaffen. Daarom willen we dit samen doen. Want iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Samen zoeken we naar oplossingen die realistisch én betaalbaar zijn.”

  • 2030

De Transitievisie Warmte richt zich in eerste instantie op de periode tot en met 2030. Ze beschrijft wanneer welke woningen en gebouwen per buurt of dorp (wat de gemeente betreft) energiezuinig worden gemaakt, of ze van het aardgas af kunnen en wat de (maatschappelijke) kosten daarvan zijn.

  • Nu al aan de slag

De duurzaamste energie is de energie die je bespaart. Daarom is beginnen met isoleren van je woning altijd een goed idee. Wie daarvoor een gratis advies wil hebben, kan een afspraak maken voor een bezoek van een energiecoach via samendoen@ecdrentseaa.nl.

Op dit moment zijn tien vrijwillige inwoners uit de gemeente Tynaarlo opgeleid tot energiecoach. Meer informatie over energie besparen en verduurzamen is te vinden op www.drentsenergieloket.nl.

  • Partners

Partners van de gemeente in de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte zijn onder andere Netbeheerder Enexis, de woningcorporaties Woonborg en Stichting Eelder Woningbouw en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest. Buro Loo uit Apeldoorn begeleidt de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte.

Nieuwe inzameldagen afval!

Te lezen op de website van de gemeente:

Sinds maandag 14 december staat de afvalkalender 2021 online.

LET OP: Er zijn wijzigingen in de routes gebracht, kijk daarom goed op de digitale kalender om te zien of er op uw adres wat veranderd is.

U vindt uw persoonlijke afvalkalender op https://www.mijnafvalwijzer.nl/ en in de Afvalwijzer app.

Mijnafvalwijzer.nl.
Op de https://www.mijnafvalwijzer.nl/ kunt u uw persoonlijke afvalkalender inzien en downloaden. U kunt inloggen met uw postcode en huisnummer.

Kerngerichte bijeenkomsten omgevingsvisie worden weer opgestart

De kerngerichte bijeenkomsten voor de omgevingsvisie worden weer opgestart. De bijeenkomsten zouden in maart en april worden gehouden, maar werden vanwege het coronavirus afgelast. Maandag 31 augustus wordt op het gemeentehuis in Vries weer afgetrapt met een bijeenkomst voor inwoners van Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve.

Omgevingsvisie

Doel van de bijeenkomsten is om alle inwoners de kans te geven om mee te praten over de omgevingsvisie. Hierin beschrijft de gemeente hoe zij aankijkt tegen allerlei onderwerpen die te maken hebben met de leef- en woonomgeving in de gemeente. De omgevingsvisie gaat een grote rol spelen in het toekomstig beleid van de gemeente. Daarom is het belangrijk dat de visie goed bij Tynaarlo en haar inwoners past.

Planning

Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers aan een gesprekstafel hun opvattingen en ideeën delen. De eerste bijeenkomsten in de kleine dorpen vonden begin maart plaats voor inwoners van Bunne, Winde, Bunnerveen, Donderen en Zeijen. Ook zijn in februari drie grote inloopbijeenkomsten georganiseerd in Vries, Zuidlaren en Eelde – Paterswolde.

Op maandag 31 augustus worden de bijeenkomsten voor inwoners uit de kleine dorpen hervat. De bijeenkomsten starten om 19.30 en inloop is mogelijk vanaf 19.15 uur.

  • Maandag 31 augustus                   Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve
  • Maandag 14 september               Tynaarlo
  • Donderdag 17 september           Taarlo, Oudemolen en Zeegse
  • Maandag 21 september              Eelderwolde
  • Donderdag 24 september           Yde en De Punt

Aanmelden is noodzakelijk

Alle bijeenkomsten vinden plaats in de raadszaal op het gemeentehuis in Vries. In de raadszaal kan de onderlinge afstand goed gewaarborgd worden. Er zit wel een maximum aan het aantal mensen dat kan deelnemen. Aanmelden is daarom noodzakelijk en kan via https://tynaarlo.ikpraatmee.nl/bijeenkomsten of door een mail te sturen naar typisch@tynaarlo.nl.

Paasboodschap burgemeester Thijsen

Bevrijdingsmarathons uitgesteld

De bevrijdingsmarathons, wandeltochten die in verschillende dorpen in onze gemeente georganiseerd waren, worden in verband met het corono-virus uitgesteld tot na de zomervakantie.

Afgelastingen!

In verband met de maatregelen rondom het corona virus zijn vele activiteiten afgelast. Zo gaan de jaarvergaderingen van vereniging Dorpsbelangen en van de Historische Vereniging Tinaarlo (HVT) verplaatst naar een nog te bepalen datum later in het jaar.

Ook de compostactie van SVT zal worden uitgesteld naar een later tijdstip.

Bevrijdingsmarathon (wandeltochten)

In het kader van 75 jaar bevrijd organiseren de vier avondvierdaagse organisaties in de gemeente Tynaarlo wandeltochten met als thema de tweede wereld oorlog en de bevrijding. We beginnen zondag 22 maart vanuit Eelde, daarna zijn wij aan de beurt op 29 maart vanuit Café Centraal, daarna is het de beurt aan Zuidlaren op 5 april en we eindigen in Vries op 13 april, de dag waarop wij 75 jaar geleden bevrijd zijn.

Tijdens deze bevrijdingsmarathons kunnen de wandelaars kiezen uit 3 afstanden; ½ marathon (20km), ¼ marathon (10km) en ⅛ marathon (5km). Tijdens de afsluitende marathon vanaf het gemeentehuis in Vries is er ook nog een route van een hele marathon die door de hele gemeente Tynaarlo voert.

Tijdens het wandelen van deze routes is er van alles te beleven en te ontdekken dat betrekking heeft op wat er hier in de gemeente in de oorlog heeft plaats gevonden en over de bevrijding. Op die manier hopen wij voor jong en oud interessante wandelingen aan te bieden waarbij voor elke wandelaar er wel een passende afstand is.

Abel Darwinkel te gast bij “Historische Vereniging Tinaarlo”

De Historische Vereniging Tinaarlo hield op 9 januari een nieuwjaars-
bijeenkomst in restaurant Perron 3 te Tynaarlo.

Na de boerenjongens, kniepertjes en rolletjes opende de voorzitter de eerste bijeenkomst van dit nieuwe jaar. Na wat mededelingen, een zelfgemaakt gedicht was het de beurt aan onze gastspreker Abel Darwinkel.

Abel is een bekend figuur, als het om de Drentse Taol gaat. Na 15 jaar voor het Huus van de Taol gewerkt te hebben, is hij nu voor zichzelf begonnen. Hij kan daardoor ook meer thuis zijn en zijn 3 zoontjes opvangen. Daarnaast schrijft hij en geeft boeken uit. Zijn eerste boek heet “Waotertrappeln”.

Hij las even een klein verhaaltje uit deze verhalenbundel. “Superman, wat over 1 van zijn zoontjes ging.

Daarna kwam de Drentse taal aan bod. Er zijn veel verschillen in uitspraak en schrift in de verschillende regio’s. Abel liet dit prachtig zien aan de hand van plaatjes en de vraag aan de zaal hoe wij dit voorwerp noemden. Aangezien er mensen uit allerlei windstreken in de zaal zaten, werden de verschillen al snel duidelijk. Op de kaart van Drenthe en directe omgeving kon men duidelijk de gebieden zien,waar en hoe men een bepaald woord uitsprak. De zaal was erg betrokken en enthousiast.

Bijvoorbeeld bij het woord huis werd prachtig in kaart gebracht, waar men huus of hoes zegt. Maar er zijn ook genoeg woorden, die men in heel Drenthe precies hetzelfde uitspreekt, zoals het woord tafel.

Na de pauze las Abel 3 gedichten voor uit noord – midden en zuidwest Drenthe.Je kon de verschillen duidelijk horen. De rest van de avond heeft hij een paar verhalen uit zijn bundel “Waotertrappeln”voorgelezen.Het zijn veelal verhalen uit zijn eigen leven gegrepen. Erg herkenbaar en grappig.

Het was een erg geslaagde avond en Abel kreeg als dank nog een pakketje met Drentse streekproducten aangeboden.

Nog even over de jaarlijkse excursie van de H.V.T. Die gaat dit jaar naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zaterdag 16 mei.

Praat mee over het landschap van de gemeente Tynaarlo

Moet de landbouw zich aanpassen aan de natuur of krijgt de landbouw alle ruimte? En hoe kunnen we de kwaliteit van natuur en landbouw in de gemeente Tynaarlo versterken? Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over het thema landschap. Dit is een van de thema’s die centraal staat bij het maken van plannen voor de toekomst van Tynaarlo. Meepraten kan via www.typischtynaarlo.nl.

De gemeente is bezig met het opstellen van een plan voor de toekomst van onze woon- en leefomgeving. Dit wordt een omgevingsvisie genoemd. Wat er in de omgevingsvisie komt te staan, wordt bepaald in samenspraak met inwoners en betrokkenen. Gedurende zes weken staat elke week een ander thema centraal, waarover de inwoners van de gemeente met elkaar in gesprek gaan. De verschillende thema’s zijn: duurzaamheid, wonen, economie, mobiliteit, samen leven en landschap.


Deze week draait het dus om het landschap van de gemeente Tynaarlo. Wat de gemeente bijvoorbeeld graag van u wil weten, is of u vindt dat de landbouw zich moet aanpassen aan de natuur of dat de landbouw in haar ontwikkeling alle ruimte moet krijgen? En mag dit ten koste gaan van een stukje biodiversiteit of ziet u landbouw juist als een middel om de natuur te kunnen versterken? Wilt u meepraten over dit onderwerp? Kijk voor deze en andere stellingen op www.typischtynaarlo.nl.

Verslag: Lezing over Tjerk Vermaning

De lezing over de markante amateurarcheoloog Tjerk Vermaning vond plaats in Café Centraal in Tynaarlo op 3 oktober j.l.

Anja Schuring vertelde over het leven van Tjerk Vermaning op een bijzonder boeiende manier. Ze heeft samen met Wijnand van der Sanden het boek “De zaak Vermaning – Over een markant amateurarcheoloog in Drenthe” geschreven. Wijnand als expert op archeologiegebied en Anja heeft de levensgeschiedenis van hem beschreven.

Tjerk Vermaning werd op 18 januari 1929 geboren op de Hesselingen, een buurtschap bij Meppel als zoon van een schipper en als jongste van 12 kinderen. s’ Winters lagen ze met de woonboten op de Hesselingen en de rest van de seizoenen gingen ze veelal naar Zuidoost Friesland. Ze verdienden dan de kost met negotie, stoelen matten, lompen en metalen inzamelen en werken bij boeren op het land.

s’ Winters gingen de kinderen naar de Zuiderschool in Meppel, waar onderwijzer Jan Poortman interessante geschiedenislessen gaf. Misschien heeft Tjerk daar de inspiratie opgedaan om zich later te verdiepen in de archeologie. Na de winter kregen ze de schriftjes mee voor de andere scholen, waar ze terechtkwamen.

Na de W.O.II heerste er veel typhus. Ook zijn oudere broer Joop werd ziek. Tjerk las hem veel voor uit “Geheimschrift der aarde”, waardoor hij  veel heeft opgestoken van de archeologie.

Toen hij 16 jaar was, ontmoette hij zijn grote liefde Grada Jansen. Ze waren allebei op het veld aan het zoeken. Hij naar stenen en zij naar allerlei dingen. Ze kregen een eigen schip en lagen meestal in de Dikke Wiek in Smilde. Hij was toen grasmachineslijper van beroep. Achter op zijn brommertje haalde hij ze op en bracht ze later weer geslepen terug. Hij maakte ook prachtig houtsnijwerk, zoals dinosaurussen, mammoeten en Neanderthalers. Die stelde hij tentoon in zijn schip.

Er was tot dan nog maar één vuistbijl gevonden in het noorden en wel in Wijnjeterp door Hein van Vliet in 1939. Hij ligt in de oudheidkamer in Gorredijk. Tjerk bekeek de bijl aandachtig en wenste, dat hij ook zoiets zou vinden.

Hij ging aan het zoeken bij Hoogersmilde bij de t.v.toren in de buurt. De keuze van Smilde was ook niet helemaal toevallig. Daar is de keileemlaag nl. hoger en de bouwgrond dun. Meer kans om iets te vinden dus. In 1966 vond hij 130 artefacten uit de Neanderthalertijd en bewees daarmee, dat dit gebied al meer dan 40.000 jaar bewoond werd. Hij ging naar het Drents Museum en de stenen werden bekeken door dhr. van der Waals en doorgestuurd naar Waterbolk en van Giffen.

Hiervoor kreeg hij de Cultuurprijs van Drenthe in 1966 en hij verkocht zijn vondsten aan het Drents Museum. Er ontstond het idee van een museumschip, waar Tjerk met zijn gezin ook op kon wonen. Het schip kreeg de naam “Palaeo-Historia”.

Het werd door een architect verbouwd i.o.v. Het Drents Museum. O.a. met een doorzichtig dak voor de lichtinval. Na 2 stormen was het schip stuk en Tjerk verbouwde het schip weer terug hoe hij het graag  wilde. Het was nog wel steeds een museum.

Tot 1972 deed Tjerk nog allerlei vondsten en heeft toen zijn collectie uit onvrede verkocht aan het Drents Museum.

In  1967 deed hij ineens allerlei uitspreken in de media over de wetenschap. Hij schrijft “ik voel mij in de steek gelaten”. Hij voelde zich miskend door de wetenschappers, die hem niet de eer van een eredoctoraat gunden.

Hij had meer kennis als de academici, die jaloers op hem zouden zijn. Hij wilde niet meer met hen samenwerken. “Ik ben de enige deskundige, ik ben de Messias”. De onvrede zat vooral bij Tjerk Vermaning zelf. Als de uitspraken te heftig worden, ontstaat er ruzie met Waterbolk en van der Waals. Waterbolks stagiaire Dick van Stapert krijgt de opdracht om de collectie van Tjerk te onderzoeken. Die heeft verstand van stenen. Tot dusver waren er nog niet zoveel deskundigen. De wetenschap archeologie stond nog in de kinderschoenen. Deze Dick Stapert bekeek bijv. de “leemdijkbijl” en kwam tot de conclusie, dat er krassen opzaten, die er niet op hoorden op te zitten. Verweringssporen, die er wel op moesten zitten, zaten er niet op.

Men kwam tot de conclusie, dat Tjerk Vermaning deze bijlen zelf had gemaakt. Waterbolk kwam in 1975 met een definitief rapport “4 prehistorische vondsten zijn vals”.

De politie samen met Dick Stapert ging naar de woonboot om  huiszoeking te doen en arresteerde Tjerk Vermaning. Dit lekte uit en er kwam een horde landelijke media op af. Daardoor moest de persconferentie in het Provinciehuis in Assen worden gehouden i.p.v. op het politiebureau. Het yoeval wilde, dat de Gedeputeerde Staten net uitvergaderd waren en zich ook bij de persconferentie aansloten. Zo leek het of iedereen tegen Tjerk samenspande. Hijzelf zei hierover ”de geleerden pakken de amateur”.

In februari 1977 werd hij schuldig bevonden en kreeg  een jaar voorwaardelijk opgelegd van de rechtbank in Assen. In hoger beroep werd hij door het Gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken. Want zo zeiden de rechters ”wij zijn geen archeologen, dus weren we niet of de stenen echt zijn”. Tjerk is overleden in oktober 1987. Zijn as is uitgestrooid op de plek, waar hij zijn eerste vondst heeft gedaan. Tot op heden zijn er voor-en tegenstanders van Tjerk Vermaning.

Toch mogen we niet vergeten, dat 95 % van zijn vondsten in elk geval echt waren. Het is ook zijn verdienste, dat de archeologie zo in de belangstelling kwam.