Abel Darwinkel te gast bij “Historische Vereniging Tinaarlo”

De Historische Vereniging Tinaarlo hield op 9 januari een nieuwjaars-
bijeenkomst in restaurant Perron 3 te Tynaarlo.

Na de boerenjongens, kniepertjes en rolletjes opende de voorzitter de eerste bijeenkomst van dit nieuwe jaar. Na wat mededelingen, een zelfgemaakt gedicht was het de beurt aan onze gastspreker Abel Darwinkel.

Abel is een bekend figuur, als het om de Drentse Taol gaat. Na 15 jaar voor het Huus van de Taol gewerkt te hebben, is hij nu voor zichzelf begonnen. Hij kan daardoor ook meer thuis zijn en zijn 3 zoontjes opvangen. Daarnaast schrijft hij en geeft boeken uit. Zijn eerste boek heet “Waotertrappeln”.

Hij las even een klein verhaaltje uit deze verhalenbundel. “Superman, wat over 1 van zijn zoontjes ging.

Daarna kwam de Drentse taal aan bod. Er zijn veel verschillen in uitspraak en schrift in de verschillende regio’s. Abel liet dit prachtig zien aan de hand van plaatjes en de vraag aan de zaal hoe wij dit voorwerp noemden. Aangezien er mensen uit allerlei windstreken in de zaal zaten, werden de verschillen al snel duidelijk. Op de kaart van Drenthe en directe omgeving kon men duidelijk de gebieden zien,waar en hoe men een bepaald woord uitsprak. De zaal was erg betrokken en enthousiast.

Bijvoorbeeld bij het woord huis werd prachtig in kaart gebracht, waar men huus of hoes zegt. Maar er zijn ook genoeg woorden, die men in heel Drenthe precies hetzelfde uitspreekt, zoals het woord tafel.

Na de pauze las Abel 3 gedichten voor uit noord – midden en zuidwest Drenthe.Je kon de verschillen duidelijk horen. De rest van de avond heeft hij een paar verhalen uit zijn bundel “Waotertrappeln”voorgelezen.Het zijn veelal verhalen uit zijn eigen leven gegrepen. Erg herkenbaar en grappig.

Het was een erg geslaagde avond en Abel kreeg als dank nog een pakketje met Drentse streekproducten aangeboden.

Nog even over de jaarlijkse excursie van de H.V.T. Die gaat dit jaar naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zaterdag 16 mei.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.