De luchtoorlog Boven Tynaarlo
De markante geschiedenis van William H.Wood en de luchtoorlog boven Drenthe.
Afgelopen donderdag 2 mei ’19 hield de Historische Vereniging Tinaarlo haar laatste avondbijeenkomst van dit seizoen in Café Centraal in Tynaarlo.
Onze eigen secretaris Willem van der Meij hield een boeiende lezing over William H. Wood, een Amerikaan, die bij Tynaarlo met zijn P-47 Thunderbolt naar beneden stortte en zichzelf wist te redden met behulp van een parachute.
Er waren 3 soorten gevechten door de luchtmacht:
_Oorlog in de lucht ( tussen 2 vliegtuigen).
_ Oorlog uit de lucht ( bommenwerpers en parachutisten)
_ Oorlog tegen de lucht ( vanaf de grond de vliegtuigen beschieten).
In de eerste 2 was Nederland niet erg sterk, maar het had wel een goede luchtverdediging.
Tussen 10 en 17 mei 1940 verloren de Duitsers maar liefst 543 gevechtsvliegtuigen boven Nederland. Waarvan maar één bij toeval boven Drenthe in de buurt van Barger Compascum.
Eerst was alleen Engeland in oorlog met Duitsland. Maar na Pearl Harbour verklaarde ook Amerika de oorlog aan Duitsland en Japan. De Engelsen vlogen s ‘nachts en de Amerikanen overdag met de bommenwerpers. Ze kwamen over Drenthe en boven Tynaarlo lag net een knooppunt van routes van Engeland naar Duitsland. Vliegveld Eelde werd gebruikt voor Duitse nachtjagers.
Dus boven de Marke van Tynaarlo gebeurde het volgende tijdens de W.O.II:
_ Er kwamen heel veel bommenwerpers en jagers over vliegen.
_ Er vielen enkele bommen in de buurt: 3 op de Westeres ( ten westen van het voetbalveld) en 9 links en rechts van de Eisenbroeken.
_ Er is één vliegtuig neergestort. Eigenlijk bij Yde de Punt, dus net buiten de Marke van Tynaarlo.
_ Er is één piloot met parachute geland.
Dit was de Amerikaan William H. Wood, geboren in Marshall (Texas).Hij kwam in 1940 bij de USAAF om een training vliegen op een P-47 Thunderbolt te volgen. In 1944 kwam hij in Engeland terecht op een vliegveld in East Aglia.
Op 7 mei 1940 gingen 5 jagers op weg naar Berlijn. Één van hen was William H. Wood.
Ze hadden de opdracht om bommenwerpers te escorteren, die terugkwamen uit Duitsland.
Het vliegtuig van William H. Wood werd geraakt bij Hannover en waarschijnlijk nog eens bij Bremen in de buurt. Daardoor crashte zijn vliegtuig om 13.30 uur boven Tynaarlo, waar het terechtkwam vlakbij het Westerdiep bij Yde de Punt.
De piloot sprong uit het vliegtuig en redde zich d.m.v. zijn parachute. Hij kwam terecht bij het Veenmeer en werd al snel gevangen genomen door een landwachter. Die droeg hem over aan de Duitsers en hij werd krijgsgevangene. Hij kwam in juli 1944 in het Duitse kamp Stalag Luft III terecht. Het werd erg zwaar bewaakt na de spectaculaire ontsnapping van 76 gevangenen in maart 1944, die werd verfilmd in de film “The great escape”. Maar 3 mannen hebben dit overleefd.
Wood bleef tot januari 1945 in dit kamp en moest nog lopend naar 2 andere kampen, tot hij op 29 april werd bevrijd in een kamp bij München.
In de zomer van ’45 werd hij gerepatrieerd en keerde terug naar Texas, waar hij Petroleum Engineering studeerde.
In 1986 is hij terug geweest in Drenthe. Hij heeft de plekken bekeken, waar het vliegtuig naar beneden kwam en waar hij zelf terechtkwam met zijn parachute. Er was niets meer te zien.
Een handelaar heeft grote delen van het neergestorte vliegtuig meegenomen en verkocht.
Later in 1991 heeft Staatsbosbeheer nog een krukas gevonden, toen ze op die plek een dobbe wilden graven. Deze krukas is naar William H. Wood in Amerika gestuurd, waarna hij nog een bedankbrief heeft gestuurd. Op 31 okt. 2015 is William H. Wood op 93-jarige leeftijd overleden. Het was een erg boeiende lezing voor een goedgevulde zaal. Willem werd bedankt met een gevulde mand met lekkers en een mooie bos bloemen.