Sint Nicolaasgebruiken en Kerstdagen
3 maal is scheepsrecht! Eindelijk kon de lezing van Henk Nijkeuter en Abel Darwinkel toch doorgaan na uitstel door corona.
De voorzitter kon op 10 november j.l. onze leden weer verwelkomen in een knus zaaltje van het mooi verbouwde Cafe Centraal in Tynaarlo.
Na wat mededelingen en het stilstaan bij een net overleden lid was de beurt aan de heren Nijkeuter en Darwinkel.
Abel Darwinkel begon met een gedicht “Trekwaark” van Peter van der Velde. Trekwaark zijn harde suikersnoepjes met letters erop. Daar maakte de dichter vroeger als jongetje woorden mee.
Hierna begon Henk Nijkeuter met het vertellen van de ontwikkeling van het Sinterklaasfeest.
De christelijke ontstaansgeschiedenis gaat uit van de bisschop van Myra. Er zijn allerlei legenden over hem ( zoals de “De beuze jaeger”en ”Sunterklaos en de dree wichter). Hieruit zijn allerlei gebruiken voortgekomen, die we nog kennen.
De Germaanse verklaringstheorie over Sinterklaas is die van oppergod Wodan, die met zijn zesbenige paard Schleipnir door de lucht vloog met zijn 2 raven. Ook hieruit zijn gebruiken van nu te verklaren.
Er is nu een zwarte Pietendiscussie, maar ook Sint is wel afgebeeld als een donkere man. En ook zijn paard was niet altijd wit maar bruin. Zo zie je maar: tradities zijn aan verandering onderhevig en dat is maar goed ook.
En ook de rolverdeling is tegenwoordig heel anders. Sinterklaas en zijn Pieten zijn meer gelijk en grote kindervrienden. Niet meer de boemannen, die ze ooit waren.
Na dit onderhoudende praatje over Sint ging Abel door met een Sinterklaasquiz in de vorm van petje op petje af. Had iedereen goed opgelet?
Na de pauze ging Henk verder over o.a. de chocoladeletters gevulde muizen, borstplaat,taaitaai en pepernoten. Vroeger gaf men wel een taaitaaipop aan ongetrouwde dames bijv.
Tenslotte kwamen we er achter, dat de Kerstman eigenlijk van Sinterklaas afstamt. Het is een combinatie met Rupert, een voorloper van de Kerstman in Duitsland. Veel mensen uit Nederland en Duitsland emigreerden naar Amerika en daar ontstond Santeclaus, de Amerikaanse K erstman.
Aan de reclames van Cocacola heeft de Kerstman zijn huidige gedaante te danken.
Tenslotte ging Abel door met de midwinterquiz.
De avond was onderhoudend en leuk opgezet door de afwisseling van de lezing en de quiz. De beide heren werden bedankt met een Drentse turf en een chocoladeletter van hun eigen naam. ( Daarmee geef je iemand nl. de macht over zichzelf).
Het was een prima aftrap van het seizoen en op 24 november a.s. hebben we onze volgende lezing over het Rampjaar 1672, met het bekende stafrijm “Radeloos,Redeloos en Reddeloos”. De moeite waard!