Tynaarlo van weleer

In de afgelopen jaren zijn verschillende stukken geschreven over de geschiedenis van Tynaarlo. In dit artikel, Kerk in Tynaarlo, uit de Leekster Courant van 1973 wordt melding gemaakt van de oorsprong van Tynaarlo.

In deze documenten wordt met (oud-)inwoners teruggekeken op een deel van de geschiedenis van het dorp: 1898 – 1967 en 1944 – 1950.

Naoberhulp

In  het dorp Tynaarlo kent men natuurlijk ook naoberhulp. Als zich bij de buren iets voordoet waarbij je de helpende hand kan bieden, help je uiteraard even mee. Een gewoonte die eigenlijk niet weg te denken is. Dit gebeurde vroeger al en nu nog, waarbij na afloop als dank altijd even tijd is voor een borrel.

Als je teruggaat in de geschiedenis, ongeveer zeventig jaar geleden, waren zowel bij leven als dood de buren aangewezen om bepaalde zaken te doen. Bij de geboorte van een kind gingen de buren koken voor het gezin en bij het overlijden legden de buren het lijk af. De overledene werd dan gewikkeld in een doodshemd. Bij geboorte en bij overlijden is dit nu heden ten dage overgenomen door betaalde  professionele kraamhulpen en  begrafenisondernemingen.

Eenzelfde verschuiving heeft in de loop der jaren ook plaatsgevonden in de agrarische sector. Was vroeger een boer ziek dan werden de werkzaamheden gedaan door de naaste boeren. Nu wordt bij afwezigheid van de boer de hulp ingeroepen van de te betalen bedrijfsverzorging.

Ook door de tweeverdieners wereld worden steeds meer taken overgenomen door betaalde krachten, een verandering in de maatschappij die niet tegen te houden is. Voorts neemt de steeds verder gaande automatisering veel gezamenlijke arbeid uit handen.   Een stroomversnelling waar we anno 2008 mee te maken hebben. Toch blijft naoberhulp een niet weg te denken traditie uit het dorp Tynaarlo.

De Hunnegeest

In het gedicht Hunnegeest wordt een blik geworpen op het hunebed in Tynaarlo.

Terugblik van een Opa op vroeger

Aan de hand van oude foto’s kijkt een Opa met weemoed terug naar vroeger….

Kapper Westerhof

In 1992 schreef Fenno Scheeringa een stukje in de Vriezerpost naar aanleiding van het 50-jarige jubileum van kapper Westerhof.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.